<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://q.quora.com/_/ad/8fb78ae898f448e9b008c905098c9da9/pixel?tag=ViewContent&amp;noscript=1">

Wat te Verwachten van een Data Feed Tool?

 


1) Download en Update de datafeed vanuit je online winkel

De datafeed tool zou in staat moeten zijn om verbinding te maken met jouw webwinkel om zodoende de productdata te downloaden. Dat betekent:

  • Integratie met jouw ecommerce-platform (Magento, Shopify, etc.) via API of met een plug-in, of;
  • Kan algemene bestandstypen zoals CSV, XML etc. vanaf een URL of FTP-locatie downloaden.

Samenvoegen van input- en output-feeds. De datafeed tool zou ook moeten kunnen downloaden of varianten genereren, die op vele kanalen vereist zijn

Geplande updates. Natuurlijk moet de datafeed tool jouw productdata automatisch en dagelijks downloaden.

Je moet meerdere updates kunnen doen, om er zeker van te zijn dat jouw productdata altijd up-to-date is.

 


2)  Maakt Datafeeds voor de shopping kanalen

Het maken van feeds voor de kanalen waarop je wilt adverteren zou een fluitje van een cent moeten zijn. Alle vereisten die kanalen stellen (bestandstype, vereiste en andere velden, etc.) zouden voorgeladen moeten zijn in templates in de datafeed tool. De templates bieden je de zekerheid dat je niets fout kunt doen, zoals vergeten om een vereist veld in te vullen of een waarde ingeven die niet geaccepteerd wordt.

De tool zou ook automatisch typische fouten, zoals hoofdletters in jouw titels, moeten herstellen.

Onderzoek welke kanalen de datafeed tool biedt. Als het land van jouw keuze niet ondersteund wordt, zoek dan naar een andere tool of vraag of ze het voor je kunnen toevoegen. Het bouwen van een aangepaste feed (volgens jouw eigen specificaties) is ook een handige functionaliteit om over te beschikken.

Het kopiëren van een feed naar een ander kanaal is een andere belangrijke functionaliteit, omdat je niet hetzelfde werk steeds opnieuw wilt doen voor ieder kanaal.

Categorieën moeten ook ondersteund zijn. Alle (sub-)categorieën van ieder kanaal zouden voorgeladen moeten zijn en eenvoudig toe te wijzen aan jouw producten. Het leven is te kort om iedere categorie op te zoeken en met de hand toe te voegen.

 


3) Optimaliseert de kwaliteit van de feed

Een datafeed tool zou eindeloze mogelijkheden moeten bieden als het gaat om het manipuleren van jouw feed. Je zou in staat moeten zijn om de waarden van ieder veld bij te stellen, of het nu gaat om een enkel product of bulk, gebaseerd op voorwaarden (‘als merk adidas bevat’).

Bewerken betekent dat je alles in een bepaald veld kunt veranderen: verwijder, verplaats, combineer, herberekenen, etc. Bij de hele goede tools kun je een lijst met producten die je wilt bewerken uploaden of gebruik maken van regular expressions om iets te bewerken op een fijnmazig niveau.

Je moet ook ontbrekende data aan jouw feed moeten kunnen toevoegen, door gegevensextractie uit andere velden of het separaat uploaden van aanvullende data. Goede voorbeelden zijn het verzamelen van de kleur of het producttype uit de beschrijving van ieder product.

Een functionaliteit waarover niet veel tools beschikken is de mogelijkheid om de beste afbeelding te selecteren in product advertentie’s voor ieder product. De productafbeelding is het belangrijkste element van iedere advertentie, dus het laten zien van de beste afbeelding heeft een grote impact op jouw resultaten.

 


4) Optimaliseren van de Campagne ROI

Een datafeed tool kan op vele verschillende manieren bijdragen aan een betere campagne-RoI.

De belangrijkste eigenschap is dat een feed tool prestaties per product kan bijhouden. Het is cruciaal dat kostendata voor ieder item hierbij inbegrepen is. Metrieken zoals CPA en ROAS kunnen worden gebruikt om de goede en slechte presteerders vast te stellen, zodat je vervolgens onrendabele producten met één klik kunt verwijderen.

De mogelijkheid om producten uit te sluiten in het algemeen is ook een belangrijke eigenschap om jouw performance een boost te geven. Als bepaalde merken, categorieën of seizoensproducten jouw algemene RoI verlagen dan zou je deze op een simpele manier uit jouw feed moeten kunnen verwijderen.

Als je adverteert op marktplaatsen zoals Amazon dan is het belangrijk om de orders op de marktplaats te synchroniseren met jouw online winkel. Je biedt dan geen producten in jouw winkel aan die al uitverkocht zijn op Amazon.

Je kunt campagne prestaties verbeteren als je over eigenschappen in jouw feed beschikt zoals brutomarge of price rank. Dit soort data is normaal gesproken niet aanwezig in jouw bron feed maar alleen in andere systemen. Zoek dus naar een datafeed tool die data van verschillende bronnen kan samenvoegen tot een enkele feed.

 


5) Algemene overwegingen

Er zijn verschillende zaken die je zou moeten overwegen wanneer je tools vergelijkt:

De prijs is altijd belangrijk. Datafeed optimalisatie zou niet een gat moeten slaan in jouw advertentiebudget. Neem niet de tool die je je niet kunt veroorloven, en betaal niet voor een Ferrari als een Jeep je alles biedt wat je nodig hebt.

Gebruiksgemak is cruciaal omdat wanneer een datafeed tool niet intuïtief is, je er op de lange duur een hekel aan krijgt om het te gebruiken. Als het moeilijk is of een uitgebreide training vereist, dan is het gewoon niet goed genoeg.

Online Marketing Bureaus moeten ook kijken naar aanvullende eigenschappen zoals het aanmaken van sub-accounts voor klanten en accountmanagers, of het toevoegen van een eindeloos aantal shops waarbij je geen extra vergoeding betaalt voor iedere shop die je toevoegt.

Kwaliteitscontrole is een onderdeel van iedere goede tool. Monitoren ze jouw feeds 24/7? Is er (live) support beschikbaar? Krijg je meldingen wanneer er iets misgaat?

Het selecteren van de juiste datafeed tool is dan misschien niet een makkelijke taak, maar met bovenstaande lijst kun je een begin maken. Kijk ook naar reviews en recensies van (echte!) klanten en bekijk of gebruik eerst een demo voordat je een keuze maakt.

wat-te-verwachten-van-een-data-feed-tool

Iedere verkoper die adverteert op Google, Facebook, Amazon of andere shopping kanalen heeft een datafeed tool nodig.

De feed is niet alleen de basis van de PPC-campagnes, maar een geoptimaliseerde datafeed heeft een grote invloed op de prestaties van de campagne.

Er zijn honderden tools waaruit je kunt kiezen, dus je hebt keuze te over. Als je een datafeed optimalisatie-tool nodig hebt, dan staat hieronder vermeld wat je daar minimaal van moet verwachten.

Written by René Bisschop

Mijn naam is René Bisschop en ik ben als Country Manager Benelux werkzaam voor DataFeedWatch. Ik ben verantwoordelijk voor het begeleiden van de forse groei van onze organisatie in deze regio. Ik houd me dagelijks bezig met het ondersteunen en adviseren van eRetailers en Online Marketing bureau's op het gebied van Data Feed Management en Feed Marketing. Met mijn zeer ruime ervaring in de online sector en als ondernemer begrijp ik de problematiek van web-winkeliers maar al te goed en heb ik een brede kennis op het gebied van Online Marketing. Ik ben graag bereid mijn kennis te delen en mee te denken, neem daarom gerust eens contact met me op.

Comments

Aanbevolen

gemaakt door    met  DataFeedWatch

Schrijf voor Ons